Szalagavató ruha - Júlia Esküvői Ruhaszalon

Szalagavató szokások

Szalagavató szokások ma és egykoron

Korábbi cikkünkben említettük, hogy a szalagavató hagyománya komoly múltra tekint vissza, és elmeséltük, honnan is ered tulajdonképpen. Azt gondolhatnánk, hogy az azóta eltelt csaknem két évszázadban annyira megfordult a világ, hogy a szalagavató szokások teljesen átalakultak, sőt, akár teljesen el is tűnhettek volna. Érdekes módon ez nem így történt: a szalagavató most is tovább él, nagyrészt ugyanolyan forgatókönyvvel. Melyek is ezek a szokások, és hogyan épül fel ma egy tradicionális szalagavató?

A szalagavató időpontja

A szalagavató időpontját általában az utolsó középiskolai év telére teszik, jellemzően december és február közötti dátumra. Mivel azonban sok az előzetes teendő (az osztály saját táncának kiválasztása, a koreográfia megtanulása, táncruhák beszerzése), általában már szeptemberben elkezdik a felkészülést.

A szalag feltűzése

A szalag ünnepélyes feltűzésének hagyománya továbbra is él, legtöbbször a szalagavató során az igazgató vagy az osztályfőnök tűzi fel a végzősökre, akik ezt követően büszkén hordják a ruhájukon. De olyan iskola is van, ahol az eggyel alattuk járó évfolyam tanulói végzik el ezt a nemes feladatot.

A szalagavató menete

Bár a sorrend lehet eltérő, a szalagavató bál a szokásoknak megfelelően így épül fel:

 • ünnepélyes megnyitó
 • táncok
  • nyitótánc: bécsi keringő vagy angol valcer
  • az osztályok saját táncai: ezek manapság rendkívül széles skálán mozognak: a latin-amerikai táncoktól kezdve az akrobatikus elemekkel díszített rocky-bemutatón át a törzsi táncokig bármi lehet, az osztályok kreativitásától függően
  • a végzősök tánca a szülőkkel
 • szalagtűzés
 • búcsúbeszédek
  • az Alma Mater képviselője
  • a végzősök szószólója
 • egyéb szórakoztató programok (pl. tombola)
 • lezárás („afterparty”):
  • a végzős osztályok egy szórakozóhelyen találkoznak az avatás örömére
  •  folytatódhat tovább a helyszínen, immár kötetlen diszkóval, dj-vel

Egyéb szalagavató szokások

A szalagavatóra természetesen a büszke szülők is elmennek, és szokás meghívni az egyéb, közelebb álló rokonokat is a nagy eseményre.

Régen ugyan nem volt szokás, de napjainkban megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e szalagavató ajándékot adni gyermekünknek vagy rokonunknak a szalagavatóra. Van, aki csak a ballagásra tartogatja, de sokan úgy érzik, ha már részt vesznek rajta, nem illik ide sem üres kézzel menniük. Máshol viszont éppen fordítva, a végzősök kedveskednek egy szál virággal édesanyjuknak, nagymamájuknak.

Szalagavató szokások
Szalagavató szokások – Bécsi keringő

Kép forrása: YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=gBFyBAlPAT8)

Szalagavatód lesz? Kezd el időben a tökéletes keringő ruha keresését, foglalását! A Júlia Esküvői Ruhaszalonba bejelentkezés nélkül lehet jönni!

A Júlia Esküvői Ruhaszalonban minden kedves diáklány megtalálja a hozzá illő szalagavató ruháját. Csodálatos, egyedi keringő ruháink széles kínálatából választhatsz ezen esemény méltó megünneplésére, tekintsd meg képgalériánkat.

A Júlia Esküvői Ruhaszalont ajánlott személyesen meglátogatni, ahol az álom szalagavató ruhák mellett hasznos és egyedi, személyre szabott tanácsokkal segítjük a kedves szalagavatóra készülő Hölgyeket!

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó
Telefon: +36-1-704-0091
Mobil: +36-20-357-2296
Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető
Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h

Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.