Szalagavató története - A szalagavató ruha

A szalagavató története

Mindenkinek, aki elvégezte már a középiskolát, örök emlék marad az utolsó év , amikor minden végzős osztály izgatottan készült a szalagavató bálra.  Mi legyen csapat választott tánca? A lányok előre imádták a gyönyörű szalagavató ruhákat, amiket végre viselhettek, a keringőhöz való, habfehér, könnyű, esküvői ruházatot, amiben mindegyikük egy különleges királylánynak érezhette magát.

A végzős osztályok általában különböző, legalább kettő féle keringővel, palotás műsorral készülnek. Általában műsorra tűzik az angol és a bécsi keringőt is, amely a szalagavató bál talán legmeghatóbb pillanata. A hagyományőrző palotáshoz a vidám, élénk színű, pártás-csizmás viseletet illik. A fiúk pedig rághatták a körmüket, vajon elfogadja-e őket partneréül az, akit kiválasztották maguknak?

Szalagavató története - Júlia Esküvői Ruhaszalon
Szalagavató története, vajon minden fiú a hőn áhított partnerrel jelenhet meg?

Ma a végzősökre a régmúlt zöldjével szemben kék vagy bordó színű szalagot tűz vagy az osztályfőnök vagy az iskola igazgatója. Ezeken a szalagokon rendszerint az iskola neve, valamint az évfolyam, évszám szerepel.

De mióta van szalagavató, és honnan ered tulajdonképpen ez a szokás?

A selmecbányai valétálás, avagy a szalagavató eredete

A szalagavató ősét nagy valószínűséggel először az 1830-as évek táján rendezték Selmecbányán, ahol nagy hagyománya volt a diákélettel kapcsolatos szokások születésének. Ekkor még valétálásnak nevezték, a latin „Valete”, „Éljetek boldogul!” kifejezés után, mellyel a végzős diákok üdvözölték az alsóbb tagozatosokat, valamint ez egy útra bocsátó áldás is az intézmény, az Alma Mater részéről.

A szalag és a ceremónia

A szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe,  az elválás szimbóluma. Ezt a ballagók egy ünnepség során tűzték fel maguknak a szívük fölé, és az utolsó tanév második félévétől viselhették. Tenyérnyi, selyemből készült, zöldes árnyalatú dísz volt (kétféle is dívott: egy rövid karszalag és egy monogrammal és évszámmal ellátott aranyrojtos változat, amit a diákok a vállukon hordtak).

A valétamenetet a legidősebb diák indította, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrot vitt, a mögötte levőknek csak a kalapjuk mellett volt egy kis tölgylomb. Az ünnepélyes ceremónia után az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikusan – és immár némileg kevésbé fennkölt módon – egy fenékberúgással búcsúztak el tőlük. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol egy bál zárta az ünnepséget.

A szalagavató története Magyarországon kívül

Természetesen a legtöbb országnak megvan a maga külön hagyománya a végzős diákok búcsúztatásának ünneplésére. Az amerikai „prom” (a „promenade”, azaz „diákbál” szó rövidítése) például azt jelenti, hogy „egy bál résztvevőinek hivatalos, bemutató díszfelvonulása”, eredete ugyancsak az 1800-as évek közepére-végére vezethető vissza. Akkori célja a társasági etikett és helyes viselkedés népszerűsítése volt a végzős hallgatók körében.

Szalagavatód lesz? Kezd el időben a tökéletes keringő ruha keresését, foglalását! A Júlia Esküvői Ruhaszalonba bejelentkezés nélkül lehet jönni!

A Júlia Esküvői Ruhaszalonban minden kedves diáklány megtalálja a hozzá illő szalagavató ruháját. Csodálatos, egyedi keringő ruháink széles kínálatából választhatsz ezen esemény méltó megünneplésére, tekintsd meg képgalériánkat.

A Júlia Esküvői Ruhaszalont ajánlott személyesen meglátogatni, ahol az álom szalagavató ruhák mellett hasznos és egyedi, személyre szabott tanácsokkal segítjük a kedves szalagavatóra készülő Hölgyeket!

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó
Telefon: +36-1-704-0091
Mobil: +36-20-357-2296
Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető
Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h

Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.