Esküvői babonák - Valami kék

Esküvői babonák

Életünket át- és áthatják az ősanyáinktól régről átörökített varázslatok, hiedelmek. A házasság az egyik legfontosabb esemény egy emberöltő során, így nem csoda, hogy ehhez is rengeteg babona fűződik. Ebben az írásunkban az érdekesebb esküvői babonák,  menyasszonyi hiedelmek közül szemezgetünk párat.

Menyasszonyi hiedelmek itthonról

 

Gyöngysor

 

A gyöngyök menyasszonyi viseletként az ara megkövesedett könnyeit formázzák.  Ha optimistánk vagyunk, akkor azt a hiedelmet fogadjuk el, miszerint a gyöngysor megóv minket. Megóv attól, hogy sírjunk, és boldog esküvőt ígér. De az óvatosabbak inkább mégse viseljenek gyöngyöt. Az a szóbeszéd is járja, hogy ha mégis, akkor valami be fogja árnyékolni az esküvő örömét, és a menyasszony bizony sírva fog fakadni…

 

Manapság szinte senkinek nem jutna eszébe, hogy maga varrja meg esküvői ruháját. Talán jobb is így, hiszen úgy mondják, ez nem hoz boldogságot. Ahány öltéssel készítette a menyasszony a ruhát, annyi könnycseppet hullat majd el érte.

A fehér szín viselése az esküvő során nem véletlenül alakult ki: az ártatlanságot szimbolizálja, így a leány tisztaságát, érintetlenségét fejezi ki, valamint a gonoszt is segít távol tartani.

Egy ismertebb hagyomány szerint a vőlegény esküvő előtt nem láthatja kedvesét a menyasszonyi ruhájában – azt tartják, csak az oltár előtt pillanthatja meg, különben balszerencsés lesz a pár sora.

 

Menyasszonyi hiedelmek - Menyasszonyi csokor
Menyasszonyi hiedelmek – Menyasszonyi csokor

 

A menyasszonyi csokor a boldogság jelképe. Hogy mindkét fél boldog legyen, a vőlegény rendeli meg, és ő maga is kitűz belőle egy szálat az öltönyére. A szertartás után jól ismert szokás, mikor a friss feleség hátradobja csokrát a vendégeknek, és megindul a versengés érte a még pártában levő hölgyek között, hiszen aki elkapja, annak kötik be a fejét legközelebb. (Bár manapság bizony az is megesik, hogy inkább mindenki menekül a csokor elől…)

 

 

 

 

Menyasszonyi hiedelmek – Más országokban

Más kultúrákban is találhatunk érdekes hiedelmeket. Az oroszok szerint például nem szabad májusban esküdni, mert akkor a házasság boldogtalan lesz. Ez a vélekedés abból ered, hogy az orosz „május” („может”) szó olyan hangzású, mint a szenvedést jelentő „мучение”.

A svéd menyasszonyok régen nem kötötték meg a cipőjüket, ezzel vélték bebiztosítani a későbbi biztonságos, egyszerű szülést.

A filippínók azt tartják, ha a menyasszony az esküvői bevonuláskor rálép a vőlegény lábára, akkor annak a házasság során egy szava sem lesz többé házasságuk alatt.

Úgy látszik, érdemes tanulnunk a világ más pontján élő menyasszony-sorstársaink szokásaiból is. ;

 

Esküvői babonák – Valami régi, valami új, valami kölcsönkapott, valami kék

A mai világban is az esküvői hagyományok és babonák nagyon fontosak maradtak. És ki nem hallott még arról a ,,kötelező” esküvői szokásról, hogy a menyasszonynak viselnie kell valami régit, valami újat, valami kölcsön vett dolgot és valami kéket?

 Something old and something new, something borrowed and something blue.

Egy ilyen érzelmekkel túlfűtött napon, mely egyben egy sorsfordító nap is, melyik menyasszony nem tart ezektől az elemektől, melyeket a nők generációról generációra adnak át egymásnak? Angliában még a Viktoriánus korszakban említésre  kerültek ilyen esküvői babonák, és a menyasszonyok még napjainkban is törekszenek arra, hogy legalább egy részüket betartsák.

A folytatásban, lássuk mit jelentenek bizonyos elemek a menyasszony öltözékében, elemek melyek magukban hordozzák az esküvői hagyományokat és babonákat:

Esküvői babonák: Valami régi:

Esküvői babonák- Valami régi
Esküvői babonák- Valami régi

Kötelező módon a menyasszony öltözékében kell legyen valami régi tárgy is. Hogy mi is a régiség jelentősége? Ez a ruházati kellék vagy egyéb esküvői kiegészítő, az idők patinás mivoltát szimbolizálja, azt a kapcsolatot, amit a fiatal menyasszony, aki épp a családalapítás küszöbén áll, a család többi tagjával ápol (elsősorban az anyával és a nagymamával, sőt a régebbi generációk tagjaival is). Ez a régi tárgy szimbolizálja a folytonosságot, a hagyomány generációról generációra való átadását. Általában, a menyasszony egy ékszertárgyat választ, mivel ezek időtállóak és erős szentimentális mondanivalójuk van önmagában is. Az ékszerek alternatívája lehet a fiatal hölgy számára az anya vagy a nagyi menyasszonyi öltözéke (kesztyű, fátyol, tiara, stb.).

 

 

Esküvői babonák: Valami új:

A ,,valami új” a szerencsét és a sikert jelenti a házasságban. A menyasszony ezzel az új tárgyal üzeni, hogy egy fényes jövőben bízik a családi életet illetően. A párkapcsolatra lebontva, a hitet szimbolizálja. A menyasszony és a vőlegény egy újfajta kapcsolat alapjait teszik le és bíznak ennek örökkévalóságában.

Esküvői babonák: Valami kölcsön vett dolog:

Azt szimbolizálja a menyasszony részéről, hogy a barátok és a család mellette lesznek ezen a különleges napon. Később, az esküvőt követően is támogatni fogják őket ha erre szüksége lesz. Bármit kölcsön lehet kérni, de a ceremónia leteltével, feltétlenül szükséges annak a visszaszolgáltatása.

Habár ezen elemek használata a szerencsét szimbolizálják, egyébként egy nagyon szép esküvői hagyományt képviselnek. Lehetőséget nyújt a menyasszonynak, hogy kimutassa csodálatát olyan személyek irányába, akik nagyon fontos szerepet játszanak az életében, beavatva őket is ezáltal a nagy eseményre való készülődésébe.

 

Esküvői babonák: Valami kék:

Esküvői babonák - Valami kék
Esküvői babonák – Valami kék

 

 

A régi időkben az igaz hitet, a tisztaságot és a hűséget jelképezte. Legtöbbször a kékhez a harisnyakötőt párosítják, amit a menyasszony az esküvő napján szokott viselni. A régi időkben a fiatalok ruházatán a szegélyek kék színűek voltak, a szerelmet kihangsúlyozva, valamint a szerénységet, a hűséget, ami a fiatal párt jellemeznie kell. De akár egy kék színű virágot is fel lehet tűzni a menyasszony frizurájába, vagy pont a menyasszonyi csokorba.

 

Menyasszonyi ruha próbára bejelentkezés a Júlia Esküvői ruhaszalonban:

 

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó
Telefon: +36-1-704-0091
Mobil: +36-20-357-2296
Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető
Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h
 A  Júlia Esküvői Ruhaszalonban kedvükre válogathatnak a kedves leendő Menyasszonyok a különböző stílusú esküvői ruhák közül. Szakértelmünkkel és több évtizedes tapasztalatunkkal segítünk megtalálni mindenki számára a megfelelő stílusú menyasszonyi ruhát, amely az egyéniségéhez, alakjához a legmegfelelőbb.
 Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.