Angol keringő

A keringők

Ki ne hallott volna már a szalagavatók első számú táncáról, a keringőkről? Gyönyörű fiatal párok, leányok habfehér ruhakölteményben finoman siklanak, lágyan forognak végig a dallamos zenére a táncparketten. De valóban ismerjük ezt a klasszikus táncformátumot?

A keringők eredete

A „keringő” elnevezés a német „waltzen” (forogni, keringeni) szóból származik. A szó először egy bécsi vígjátékban szerepelt, és Goethe arról megjelent írása őrizte meg az utókor számára.

A tánc elődje egyébként egy osztrák népi tánc volt, a ländler. Maga a keringő pedig 1787-ben, Martin Vince Una cosa rara című, Bécsben bemutatott operájában jelent meg először: négy hölgy járta el, és annyira tetszett a közönségnek, hogy szélsebesen bekerült a magasabb társasági körök táncrendjébe, majd fokozatosan elterjedt az egész világon. Mára ez az egyik legnépszerűbb társastánc.

A keringők fajtái

A keringőnek két változata ismert, melyek alapvetően az ütemükben térnek el egymástól.

Bécsi keringő

Eredetileg csak sima „keringő” néven volt ismeretes, a „bécsi” jelzőt később, a másik keringőfajtától való megkülönböztetésként adták hozzá. Németországban és Ausztriában az 1930-as évek elején, az eredeti népi tánc elődjéből fedezték fel újra. 6 lépésből áll, két ¾-es ütemre felosztva, és balettelemekkel tarkítva. Tempója mintegy 50-60 ütem percenként (versenyeken 60).

Keringők - Bécsi keringő
Keringők, a Bécsi keringő – Fotó forrása:Youtube

Angolkeringő

A bécsi keringő utódjaként számon tartott táncfajtát az 1920-as években alakították ki angol tánctanárok a boston elnevezésű társastáncból. Mintegy feleolyan lassú, mint a bécsi keringőé: 29-32 ütem percenként. Míg a bécsi keringőt leginkább nagy körön táncolják, ebben már egyenes vonalú mozgások is megtalálhatóak.

Keringők, - Angol keringő
Keringők, az Angol keringő –  Fotó forrása:Youtube

A keringő zenéje

Általában vonós hangszereken játsszák. Jellemző rá a kíséret ismétlődő alapritmusa: az alaphangot a basszus adja meg az ütem első negyedében, majd az akkord többi része ismétlődik a 2. és 3. negyedekben. A kíséret első negyede általában kissé előbb szólal meg, mint ahogyan kellene.

Legismertebb virtuózai a Strauss-dinasztia tagjai, köztük is kiemelkedett ifjabb Johann, őt szokás „keringőkirály”-nak is nevezni.

Érdekességek a keringőkről

A bécsi keringő a XVIII. századig tilalom alatt állt egy hatósági rendelet miatt, ami nem engedte, hogy a táncos partnernőjét körbeforgassa, -pörgesse, levegőbe dobálja és átperdítse.

Az angolkeringőt származási helyéről nevezték el, és azért vált el eredeti verziójától, mert azt a hűvös britek túlzottan erotikusnak érezték. Ellenérzésüket az is mutatja, hogy náluk – a többi országtól eltérően, ahol a harmadik a programban – a standard táncversenyeknek ez az utolsó tánca.

A táncforma legismertebb zenedarabja a Kék Duna keringő. Kevesen tudják, hogy eredetileg a címe így hangzik: A szép kék Dunán keringő (An der Schönen blauen Donau). A cím egy osztrák legendából származik, amely szerint a szerelmeseknek a Duna szürke hullámai is kéknek tűnnek.

Szalagavatód lesz? Kezd el időben a tökéletes keringőruha keresését, foglalását! A Júlia Esküvői Ruhaszalonba bejelentkezés nélkül lehet jönni!

A Júlia Esküvői Ruhaszalonban minden kedves diáklány megtalálja a hozzá illő szalagavató ruháját. Csodálatos, egyedi keringőruháink széles kínálatából választhatsz ezen esemény méltó megünneplésére, tekintsd meg képgalériánkat.

A Júlia Esküvői Ruhaszalont ajánlott személyesen meglátogatni, ahol az álom szalagavató ruhák mellett hasznos és egyedi, személyre szabott tanácsokkal segítjük a kedves szalagavatóra készülő Hölgyeket!

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó
Telefon: +36-1-704-0091
Mobil: +36-20-357-2296
Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető
Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h

Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.