Menyecske ruha - Júlia Esküvői Ruhaszalon

A menyecskeruha

A menyecskeruha

Házasodni már csak azért is remek lehetőség, mivel nem elég, hogy egy napig kizárólag Te vagy a királynő gyönyörű, utánozhatatlan, fehér esküvői ruhádban, hanem azért is, mert ráadásul még legalább egy olyan viseletet is kipróbálhatsz, amire viszonylag ritkán van máskor esélyed: ez pedig nem más, mint a menyecskeruha. De mi is ez tulajdonképpen, honnan származik ez az esküvői szokás, és miért jó, ha ezzel is felkészülsz az esküvődre? Olvasd tovább, és minden kérdésre választ kapsz!

A menyecskeruha eredete

A „menyecske” szó (ami a „menyasszony” – feleség – kedveskedő formulája) már önmagában amolyan néprajzias hangulatot ad a ruhának. Utalhat a rokonságra (a férj szülei felől), irányt adhat a korára vonatkozóan (általában a férjezett hölgyeknek 28-30 éves koráig járt ez a titulus), de azt az információt is sugallhatja, hogy a fiatal feleségnek még nincsen gyermeke: ezt követően már inkább az „asszony” megnevezéssel szokták őt illetni.

A menyecskeruha viselésének szokása onnan ered, hogy régen természetes volt, hogy a hölgyek szűzen mennek a házasságba, és csak az ifjú férjjel töltött első nászéjszaka során válnak igazi „asszonnyá”. Tehát az esküvő éjszakáján, éjfél után már nem hordhatják az ártatlanságot jelképező fehér viseletet. Az esküvő régi menete szerint a „nászéj” után az ifjú ara átöltözött, ezalatt pedig a férj az ablak alatt szerenádot szolgáltatott neki. Mikor elkészült, kinyílt az ablak, és ezen keresztül bújt ki az immár valódi asszonyka, és ezt követően járta el kötelező táncát (a „menyecsketánc”-ot) az édesapjával.

Az, hogy a hagyomány szerint a menyecskeruha általában élénkpiros színű szokott lenni, vélhetően a megvalósult nászéjszakára van hivatva utalni. Jellemző volt még rá, hogy zsinórok díszítették, valamint kerek, fehér kötény volt az elején. Bojtos papuccsal viselték, és kontyba tűzött hajukra még fityulát is tettek.

A menyecskeruha-viselet napjainkban

Természetesen még ma is népszerű a piros szín, de azért ma már nyugodtan el lehet térni ettől: a pinktől kezdve az élénk, akár kék vagy zöld színeken át szinte bármi szóba jöhet, de a pasztell sem okoz meglepetést. A hagyományosabb fazonok inkább a magyaros palotásruha irányvonalát követik, de alapvetően a leggyakoribb, hogy amolyan modern koktélruha jellegűek. Ez azért is praktikus, mert így akár később, más elegánsabb eseményekre is bátran fel lehet venni.

További szempont szokott lenni, hogy az esküvő estéjén, mikor már vége a ceremóniának, a lazább, vidámabb hangulatú ünneplést érdemes olyan ruhában folytatni, amiben kényelmesebben, felszabadultabban érezhetjük magunkat.

A menyecskeruha kiválasztása

Mielőtt megvásároljuk a menyecskeruhánkat, érdemes átgondolni a következőket is:

  • Alapvetően a hagyományos vagy inkább a modern stílus jellemző-e ránk?
  • Hosszabb vagy rövidebb fazont szeretnénk? (a felpezsdítő, táncolós bulikhoz érdemesebb inkább a rövidebb mellett dönteni)
  • Szűkebb vagy inkább bővebb fajtát válasszunk? – bőséges, traktás esküvői vacsora esetén inkább az utóbbi viselet a praktikus.

A Júlia Esküvői Ruhaszalonban hagyományos piros, magyaros szabású menyecske ruha modellektől a koktél vagy kisestélyi ruhákig számos modell közül válogathatnak a kedves Menyasszonyok.

A Júlia Esküvői Ruhaszalont ajánlott személyesen meglátogatni, ahol az álom menyecske ruhák mellett hasznos és egyedi, személyre szabott tanácsokkal segítjük a kedves leendő Menyasszonyokat!

Menyasszonyi ruha és menyecskeruha próbára bejelentkezés a Júlia Esküvői ruhaszalonban:

 

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó
Telefon: +36-1-704-0091
Mobil: +36-20-357-2296
Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető
Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h
 A  Júlia Esküvői Ruhaszalonban kedvükre válogathatnak a kedves leendő Menyasszonyok a különböző stílusú esküvői ruhák közül. Szakértelmünkkel és több évtizedes tapasztalatunkkal segítünk megtalálni mindenki számára a megfelelő stílusú menyasszonyi ruhát, menyecskeruhát amely az egyéniségéhez, alakjához a legmegfelelőbb.
 Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.