Menyasszonyi ruha színek

Menyasszonyi ruha színek változása az idők során

Ma már mindenki számára természetes, hogy a hagyományok szerint menyasszony fehér színű ruhakölteményben jelenik meg a nagy napon. Nem volt ez azonban mindig így. Valójában egy nem is olyan régi keletű hagyományról van szó, az 1840-es években terjedt el. Ez előtt nem volt ritka a  kék, a zöld, a piros, majd a fekete színű ruhák viselése sem. A menyasszonyi ruha színek koronként és földrajzilag is változóak voltak a fehér szín elterjedése előtt.

Menyasszonyi ruha színek kéktől a fehérig

 

A kék

Menyasszonyi ruha színek - Kék menyasszonyi ruha

Az ókorban a római menyasszonyok kék színű menyasszonyi ruhát viseltek. A kék színű menyasszonyi ruha a hűséget, szerénységet jelképezte a számukra. Ebben az időszakban már a násznagyok és koszorúslányok is a házasulandó párhoz hasonló színekben jelentek meg, ugyanis Ők voltak a „csalétkek” a gonosz, ártó szellemek számára, akiknek az ifjú pár volt a célpontjuk.

A menyasszony ruha kék színe még a középkorban is közkedvelt színnek számított, hiszen Szűz Mária köpenyének színe is kék volt.

A királykék szín nevében sem véletlenül szerepel a „király”, hiszen ebben az időben ezt a színt volt a legnehezebb előállítani, a legdrágább kelmék közé tartozott. A kék menyasszonyi ruha így tehát a gazdagság és a pompa jellemző színévé vált.

 

 

 

A zöld

Zöld menyasszonyi ruha - Júlia Esküvői Ruhaszalon

 

A XV. század közepétől a házasulandók már inkább a zöld színt használták. A zöld szín a reményt, a harmóniát,  a biztonságot és a hűséget jelképezte. Fontos volt a minél nagyobb mennyiségű és drágább anyagból készített menyasszonyi ruha, hogy mindenki lássa a földesúr lánya milyen gazdag.

 

 

A piros

Piros esküvői ruha

 

Száz évvel később a vörös szín indult hódító útjára az előkelők között. A piros menyasszonyi ruha a szerelmet, szenvedélyt jelképezte. A XVIII. századi amerikai hölgyek is szívesen viselték ezt a színt, mert a szabadság színének tartották.

Az ázsiai országokban nagyon sok helyen még a mai napig is a piros szín a menyasszonyi ruha színe.

 

 

 

 

 

A fekete

A legszegényebb réteg a legszebb ruháját vette elő házasságkötés alkalmakkor az úgynevezett ünnepi ruháját. Más vidékeken fekete ruhát varrattak, gondolva az özvegységre is, hiszen a korai évszázadokban ez is elfogadott volt.

A fekete szín a változtatás és a megújulás színét is jelentette, valamint az ünnepélyességet és az eleganciát éreztette.

 

A fehér menyasszonyi ruha

A fehér menyasszonyi ruha szín valamikor a gazdagságot és a magas rangot jelképezte, nem pedig a tisztaságot. Csakis a dúsgazdag nők engedhették meg maguknak, hogy fehér ruhába jelenjenek meg az oltár előtt esküvőjük napján. Köztudott, hogy a fehér egy nagyon kényes szín és bármennyire is törekednénk, nem tudjuk oly fehérré varázsolni, mint az eredetileg volt. Egy hófehér ruha szinte csak egyszeri viseletre alkalmas. Egyedül csak a gazdag nők ragaszkodtak a fehér ruhához.

Az első híresség, aki fehér ruhát öltött a nagy napon, I. Mária skót királynő volt. Ez azért volt meglepő választás akkoriban, mert a fehér számtalan helyen a gyász színe volt.

A feljegyzések szerint azonban Mária kedvenc színe a fehér volt és ezért fehér menyasszonyi ruhát választott, mikor 1558- ban feleségül ment II. Ferenc francia királyhoz. Ő 16, a király 14 éves volt ekkor, a házasság pedig azért köttetett, hogy a Valois-házi francia királyok onnantól jogot formálhassanak az angol trónra, mégsem emiatt lett hírhedt az esküvő, hanem mert Mária fehér ruhát viselt a Notre Dame- ban tartott ceremónián, márpedig a fehér akkoriban francia szokás szerint a gyász színe volt. Amikor másfél évvel később a király meghalt, a francia köznép nagy része meg volt győződve róla, hogy a ruha színe miatt szállt rá átok, és az végzett vele.

Viktória királynő divatot teremtett

Viktória királynő esküvői ruhája

 

Divatot azonban Viktória királynő teremtett, aki fehér ruhában mondott igent Albert hercegnek. 1840-ben tartott esküvőjén dús, fehér szaténból varrt ruhát viselt, amelyet narancsvirágszirmok szegélyeztek és vert csipkével díszítettek. A XIX. század fordulóján a menyasszonyok már fehér muszlin ruhában, tüll fátyolban, hajukban virággal álltak az oltár elé.

 

 

 

Akkoriban már rengeteg kép készült róluk, így hamarosan minden előkelő hölgy fehérben esküdött. A fehér a gazdagságot is jelképezte, hiszen fehér ruhát csak egyszer lehetett felvenni, mert könnyen koszolódott.

Viktória királynő esküvője

A később több mint 60 évig uralkodó, és szó szerint korszakalkotó királynő egy csapásra divatba hozta a hófehér, és lehetőleg selyemből készült menyasszonyi ruhát, amit persze sokáig csak a leggazdagabbak és az arisztokrácia tagjai engedhettek meg maguknak. Innentől már csak egy bő évszázadot kell előreugranunk, hogy a nagy gazdasági világválság és a második világháború után beköszöntő békeidőben a sokszorosára emelkedjen a házasságkötések száma, és ezzel párhuzamosan a technikai fejlődés kitermelje az aránylag olcsó, szintetikus ruhaanyagokat, amelyekből szép, és még éppen elérhetően drága menyasszonyi ruhákat lehet készíteni a középosztály anyagi helyzetéhez igazítva is.

A fehér ruha egyébként a szüzesség jelképe volt eredetileg. A fehér szín többek közt az ártatlanság és a boldogság megtestesülése is. Az idők során azonban -, ahogy egyre több korosztályban elterjedt a fehér esküvői ruha – elvesztette a szüzességgel kapcsolatos értelmét.

Ma már rengeteg lehetőség áll a menyasszonyok rendelkezésére. Akár saját ruhát is varrathatnak, válogathatnak ezer meg ezer katalógusból akár online, de kölcsönözhetnek is. Az esküvői ruha kölcsönzés egyre népszerűbb hazánkban, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy saját ruhájuk legyen. A választék a kölcsönözhető esküvői ruhák esetén is hatalmas, így biztosan mindenki megtalálja azt a stílust, illetve fazont, ami hozzá a leginkább passzol.