Menyasszonyi fátyol

Menyasszonyi fátyol, minden amit tudni kell róla

Menyasszonyi fátyol

Egy piruló, rózsás arc, mely a boldogság fényében ragyog, de kíváncsi tekintetünk elől szemérmesen, sejtelmesen, titokzatosan elrejti valami – igen, cikkünk témája ezúttal a menyasszonyi viselet egy rendkívül fontos kiegészítő eleme: az esküvői fátyol.

Mit jelképez a menyasszonyi fátyol?

Talán mindenki számára ismert, hogy a fátyol a menyasszony ártatlanságát, tisztaságát szimbolizálja és egyúttal hangsúlyozza ki. (Nem véletlen, hogy általában csak az első házasságkötéskor viselik, és, mivel a katolikus felfogás azt feltételezi, hogy a párok megőrzik tisztaságukat az esküvőig, templomi szertartás esetén különös jelentősége volt.)

Emellett ismeretes még, hogy a fátyol megvédi viselőjét az ártó szellemektől, de a menyasszonyi alázatot is jelképezi. A jószerencse megtartása érdekében azt is mondják, hogy legalább éjfélig viselnie kell azt az arának.

Menyasszonyi fátyol

A menyasszonyi fátyol jellemzői

A menyasszonyi fátylak rendkívül változatos kínálata található a boltokban. Lássuk, mi teszi a fátylat fátyollá, és mitől függ, hogy hogyan is néz ki a végeredmény:

A fátyol anyaga

Kétféle tüllből készülhet: a merevebb, de légies hatású kristálytüllből és a lágyabb, de bohémabb hatású soft tüllből.

A fátyol színe

Rengeteg különbözőféle fehér árnyalat létezik – fontos, hogy a választott fátyol színe passzoljon a ruhádhoz, ezért érdemes alaposan megnézni, és adott esetben a ruhaszalontól előzetesen színmintákat kérni a megfelelő kiválasztásához.

A fátyol hossza

A menyasszony ízlése szerint választhat a különböző hosszúságú fátylak között, ám emellett érdemes figyelembe venni az esküvői ruha stílusát is (pl. ha derék fölött izgalmas díszek is minták vannak rajta, a derékig érő fátyol nem segít abban, hogy érvényesülni tudjanak). A menyasszony magassága is megfontolandó tényező lehet: az alacsony nőknek a könyöknél hosszabb változat nem biztos, hogy előnyös (főleg, ha a fejtetőre van feltűzve), míg az átlagnál magasabbak bátran hordhatnak akár földig érő fazont is.

A fátyol rögzítése

A fátylat nagyrészt átlátszó műanyagból vagy a strapabíróbb fémből készült fésűvel rögzítik. A fejtetőn kívül lehet a létező vagy képzeletbeli kontyhoz (a fejtetőre vagy egészen hátra, a tarkóra) is tűzni.

A fátyol típusai

Természetesen rengetegféle esküvői fátyol létezik, a főbb fajtái a teljesség igénye nélkül:

 • arcfátyol vagy pironkodó fátyol – azoknak, akik csak az arcukat szeretnék titokzatos homályba vonni
 • hagyományos: középen húzott – bármilyen ruhához jól áll, kiválóan variálható
 • egyszerű körfátyol: letisztult, sima fazon, modern design – ezt választotta Katalin hercegnő is!
 • nagyanyáink öröksége: a Júlia-fátyol
 • csipkés spanyol vagy mantillafátyol, az elegancia hangsúlyozására
 • birdcage vagy madárkalitka fátyol, ami már inkább csak fejdísz – a díváknak

A menyasszonyi fátyol kiválasztásának főbb szempontjai

És végül lássuk, miket kell figyelembe venni a fátyol kiválasztásakor:

 • esküvői frizura: ha különleges, akkor fátyol helyett inkább azon legyen a hangsúly
 • arcforma: kerek formákhoz hosszabb, szögleteshez inkább rövidebb
 • testmagasság: alacsonyabbaknak rövidebb
 • menyasszonyi ruha: színe, stílusa harmonizáljon a fátyollal
 • esküvő jellege: a stílus, helyszín befolyásolhatja, hogy melyik típust érdemesebb választani

Bár az esküvő során számos dolog van, amire nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ne feledjük: ugyan a fátyol „csak” egy kiegészítő viselet, ám ennek ellenére: öltöztet! Ezért nem árt átgondolni, melyik a számunkra leginkább megfelelő. Válaszd a neked leginkább tetszőt, és légy ez egyszer akár a végzet asszonya, akár hamvas, ártatlan virágszál – egy a lényeg: ezen a napon biztosan Te leszel a középpontban.

Menyasszonyi fátyol

Menyasszonyi ruha próbára bejelentkezés a Júlia Esküvői ruhaszalonban:

 

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó
Telefon: +36-1-704-0091
Mobil: +36-20-357-2296
Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető
Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h
 A  Júlia Esküvői Ruhaszalonban kedvükre válogathatnak a kedves leendő Menyasszonyok a különböző stílusú esküvői ruhák közül. Szakértelmünkkel és több évtizedes tapasztalatunkkal segítünk megtalálni mindenki számára a megfelelő stílusú menyasszonyi ruhát, amely az egyéniségéhez, alakjához a legmegfelelőbb.
 Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.