Jegygyűrű viselése

Jegygyűrű viselése

Jegygyűrű viselése

A házasság, esküvő kapcsán felmerülő kérdések közül a menyasszonyok számára a gyönyörű ruhán kívül talán a második legizgalmasabb kérdése: a jegygyűrű. Karikagyűrű, netán hozzá még kísérőgyűrű? Hány gyűrű is kell a házassághoz? És melyiket hol, hogyan, mikor kell viselni? Írásunkban igyekszünk rendet teremteni az ezeket a kérdéseket övező bizonytalanságban, a jegygyűrű viselésének szempontjait figyelembe véve.

Jegygyűrű viselése
Jegygyűrű viselése, honnan ered? Hány gyűrű is kell a házassághoz? És melyiket hol, hogyan, mikor kell viselni?

Jegygyűrű viselése – a hagyomány szerint

Talán kevésbé ismert tény, hogy a ma kialakult általános esküvői gyűrűk viselésének rendje nem véletlenül alakult úgy, ahogyan ma használjuk: ennek megvan a maga történelmi gyökere, sőt, emellett még ezoterikus magyarázat is létezik rá. Lássuk, melyek ezek.

Jegygyűrű viselése – a történelmi eredet

Korábbi korokban kezünk minden ujjának megvolt a maga feladata (általában az alapján, hogy mit mostak vele), és ennek megfelelően is kezelték őket. Voltak „tisztátalanabb” ujjak, amelyek alantas dolgokat műveltek, és voltak a „tiszták”. Ilyen volt például a negyedik ujj, amit a gyűrű viselésére tartottak fenn. A mellette levő, harmadik már nem volt ilyen szerencsés, mert az „megvetett”, „trágár” és „tisztátalan” is volt, ezért azon nem volt szokás gyűrűt hordani.

Rómában az a – később tudományosan megcáfolt – meggyőződés járta, hogy a bal kéz negyedik ujjából egy ér közvetlenül a szívbe vezet, ezért úgy gondolták, hogy ez különösen alkalmas a szeretetet/szerelmet jelképező gyűrű viselésére.

Jegygyűrű viselése – az ezoterikus háttér

A reneszánsz korban virágzott az emberi ésszel nehezen felfogható, földöntúli csodák hagyománya. Nem véletlen tehát, hogy az asztrológia is rendkívül népszerű volt, mely még a kéz ujjait is bekategorizálta. A negyedik ujj pedig éppenséggel Apollóhoz és a Naphoz is rendelve volt, ami csupa kellemes, pozitív élménnyel kecsegtetett, így hát érdemes azt minél jobban elkényeztetni a jószerencse megtartásához.

Jegygyűrű viselése – mennyi gyűrű legyen?

1+2 gyűrű

A régebbi hagyományok szerint a menyasszony eljegyzéskor kap egy – általában egy ékkővel díszített – eljegyzési gyűrűt a vőlegényétől, majd ezt követően az esküvőn mind a menyasszony, mind a vőlegény egy-egy karikagyűrűt húz egymás ujjára.

2+0 gyűrű

Manapság viszont előfordulhat az, hogy a vőlegény karikagyűrűvel kéri meg kedvese kezét, melyet ekkor rögtön fel is húznak egymás ujjaira, és ugyanezekkel fogják az esküvőn is megkoronázni a fogadalmukat.

2+1 gyűrű

Olyan szokás is létezik, amikor a vőlegény egyszerre két gyűrűvel jegyzi el szerelmét: magával a karikagyűrűvel, melynek párját ő is viselni fogja, illetve egy másik gyűrűvel, amit ez esetben kísérőgyűrűnek neveznek.

Jegygyűrű viselése
Jegygyűrű viselése, mennyi gyűrű legyen?

Jegygyűrű viselése – melyik ujjunkon hordjuk?

A sok gyűrű után kissé zavarba eshetünk, hogy vajon akkor melyiket mikor, hol kell viselnünk. Pedig a válasz viszonylag egyszerű: az esküvő előtt minden gyűrűt a bal kézen, utána pedig a jobb kézen szokás viselni.

A szertartáson a karikagyűrűt már rögtön a jobb kéz gyűrűsujjára húzzák a házasulandók. Ezután, ha az arának van eljegyzési/kísérőgyűrűje, amit továbbra is viselni kíván, az is átkerül a jobb kézre.

Természetesen ma már nem olyan szigorúak a szabályok, és senki sem fog megbotránkozni, ha a szokással ellentétesen viseled a gyűrűd. Az a lényeg, hogy viseld örömmel, és akkor ott van a legjobb helyen, ahol te szeretnéd.

Menyasszonyi ruha próbára bejelentkezés a Júlia Esküvői ruhaszalonban:

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó
Telefon: +36-1-704-0091
Mobil: +36-20-357-2296
Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető
Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h
 A  Júlia Esküvői Ruhaszalonban kedvükre válogathatnak a kedves leendő Menyasszonyok a különböző stílusú esküvői ruhák közül. Szakértelmünkkel és több évtizedes tapasztalatunkkal segítünk megtalálni mindenki számára a megfelelő stílusú menyasszonyi ruhát, amely az egyéniségéhez, alakjához a legmegfelelőbb.
 Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.