Jegygyűrű, karikagyűrű – ahogy a nagyi tudja

Akkor váratlanul letérdelt elém, felpattintotta az ékszeres doboz fedelét és feltette a nagy kérdést!

Lélegzetem is elállt, kislánykori álmom vált valóra, minden tökéletes volt, a helyszín, az idő és természetesen a férfi!

Igen, ez volt a válaszom.

Az eljegyzési gyűrű káprázatos volt, nem volt túlzás de nem is a legegyszerűbb változat.

Kezdődhet a közös kalandunk, melynek első állomása az esküvő szervezése.

Miután kitűztük a nagy nap időpontját, a család apraja nagyjával is megosztottuk az örömhírt.

Nagymamám könnyektől homályos szemmel ölelt át és gratulált nekünk. Fürkésző tekintettel keresgélte a ball kezemen az eljegyzési gyűrűmet … de nem volt ott, vagyis nem ott volt, hanem a jobb kezemen. Akkor még nem tudtam mit mikor hova, hogyan kell viselni.

De a mindig kedves és bölcs nagyi leültetett és mesélni kezdett a házasságról és a gyűrűkről.

 

1. Eljegyzési gyűrű

Ez az a gyűrű amit a legjobban várnak a hölgyek régen is és most is. Amit a férfi mikor fél térdre ereszkedik a kezében tart és felteszi a várva várt kérdést.

A régi időkben is divat volt eljegyzési gyűrűt viselni, jelezve ezzel a hűséget és összetartozást.

A szerelem záloga volt nagyiéknál is.

De azt is megtudtam, hogy még régebben nagyi nagyijának idejében teljesen elfogadott volt, ha egy hölgy több ilyen gyűrűt is kapott. Akkoriban elfogadása még nem jelentett semmiféle ígéretet sem, és a leendő vőlegény csak ezután került kiválasztásra.

Az eljegyzési gyűrű általában köves gyűrű, és egy életen át viseli a hölgy, kísérő gyűrűnek is nevezzük.

Kedves Uraim ezért érdemes olyan köves gyűrűt választani, amely megfelel a menyasszonyotok ízlésének, stílusának. Ez nem mindig egyszerű dolog, de persze családtag, vagy jó barát segítségét lehet kérni a kiválasztásában.

És ha igen a válasz, akkor a menyasszony bal kezének gyűrűs újára kell húzni az eljegyzési gyűrűt. Úgy hitték, a bal kéz gyűrűsujjához közel fut a szerelem vénája, vagyis a ’vena amoris’.

 

 

Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű
Eljegyzési gyűrű

 

2. Karikagyűrű, vagy más néven jegygyűrű

 

Igen, ez az a gyűrű amit az esküvőn egymás újára húz az ifjú pár. Itt már könnyebb dolga van a férfiaknak, hiszen ezt nem kell egyedül kiválasszák, együtt a kedvesükkel találhatják meg a hatalmas kínálatból a számukra legmegfelelőbb stílusú jegygyűrűt.

Nagyszüleim mai napig viselik a karikagyűrűjüket, igaz a hosszú évek alatt volt párszor tisztítva, igazítva.

A kör a végtelem szerelem szimbóluma, mely egy életen át öleli a szerelmeseket, a pár összetartozását szimbolizálja.

A karikagyűrűt a szertartáson egymás jobb kezének gyűrűs újára húzzák. Ha nincs külön eljegyzési gyűrű, hanem ilyen jegygyűrűvel, vagy más néven karikagyűrűvel kérté meg a vőlegény a hölgy kezét, akkor a ball kézről kerül át jobb kézre a szertartás alkalmával.

 

Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű
Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű

 

3. Eljegyzési gyűrű, jegygyűrű választása

A gyűrűket alapvetően a következő tulajdonságok jellemzik: anyaguk, színük, formájuk, felületük, mintázatuk illetve a gyűrű kövezése.

A leggyakoribb a sárga, fehér vagy rózsa aranyból készült jegygyűrűk.

Nagyi még elmondta a legfontosabb dolgot, hogy nem is az a lényeg melyik kezünkön hordjuk a gyűrűket, hanem, hogy kényelmes legyen és soha ne feledjük el mit is jelképeznek és mit jelent a házasság, az eskü amit egymás iránt tettünk.

Nagyiék

Bízom benne, hogy én is ilyen szép, hosszantartó házasságban fogok élni mint a nagyszüleim, példaértékű.

Köszönöm Nagyi!

 

A jegygyűrű kiválasztásában ennyivel tudtunk segíteni, de az álom menyasszonyi ruha kiválasztásában örömmel segítünk, tapasztalatunkkal, szakértelmünkkel!

Várunk szeretettel szalonunkban!

 

 

Bejelentkezés, időpontkérés a Júlia Esküvői Ruhaszalonba:

Cím: Budapest, VI. kerület, Teréz krt. 47. 1. em. 1. ajtó

Telefon: +36-1-704-0091

Mobil: +36-20-357-2296

Kapcsolattartó: Tari Mária Irén szalonvezető

Nyitva tartás: H-P: 10h-18h Szo: 10h-14h

 A  Júlia Esküvői Ruhaszalonban kedvükre válogathatnak a kedves leendő Menyasszonyok a különböző stílusú esküvői ruhák közül. Szakértelmünkkel és több évtizedes tapasztalatunkkal segítünk megtalálni mindenki számára a megfelelő stílusú menyasszonyi ruhát, amely az egyéniségéhez, alakjához a legmegfelelőbb.

 Bejelentkezés személyesen, telefonon is lehetséges, valamint e-mail és FB oldalunkon is várjuk a kedves érdeklődők megkeresést.