Esküvői szertartás

Az esküvő története

Az egyik legkülönlegesebb nap az életünkben, mikor örök hűséget fogadunk szerelmünknek. A házasságkötés az egyik legősibb szerződéskötés, amelyet életünk legfontosabb napján kötünk. Mi is pontosan az esküvő története?

Az esküvő az a jogi aktus, amely házasság a jogérvényességéhez szükséges. Házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelenlévő házasulók az anyakönyvvezető vagy egyházuk képviselője előtt és két tanú együttes jelenlétében személyesen kijelentik, hogy egymással házasságot kötnek. Jelenleg ma Magyarországon a polgári házasságkötést ismerik el joghatályosan; számos országban az egyházi esküvő egymagában is érvényes.

A keresztény kultúrkörben az egyházi házasságkötés a tridenti zsinat után vált kötelezővé. A polgári házasságkötés a francia felvilágosodás után terjedt el, először az európai országokban. Magyarországon hosszabb időszak alatt az 1870-es évektől kezdődő társadalmi viták és a római katolikus egyház akadályozása miatt csak a házassági jogról szóló 1894. évi XXXI. törvénycikk tette kötelezővé a polgári házasságkötést, amely 1895. október 1-jén lépett hatályba az öt egyházpolitikai törvénnyel együtt.

A szerelem mindenhol megtalálható a világon, de más és más szokások és szabályok övezik az ismerkedést, udvarlást. Egyvalamiben azonban mindenhol hasonlított a világ minden pontján, szigorú felügyelet mellett találkozhatott a jegyespár, hogy a kérő még véletlenül se sértse meg a szabályokat.

Esküvői szokások

Új-Guineai törzsi szokások szerint udvarláskor csak a homlok érintkezhet egymással. A kelet-afrikai vudabék szokásai szerint a nőké a választás joga. A nyugati országokban a múlt század elején, a bálokon igyekeztek a hajadonok kiválasztani a módosabb, legmegfelelőbb férj- jelölteket kiválasztani. Persze mindezt idősebb hölgyek (garde-de-dame, nőőrző, azaz idősebb nő, akire a fiatal nők kíséretét bízzák) felügyeletével.

A XX. szd. második felében aztán nagyot fordult az udvarlási szabályok rendszere. A háborúk befejezése után a szabály az, hogy nincs szabály. A szerelem megtalálja a saját útját, ha másként nem, az internet adta lehetőségek között választva, akár társközvetítő irodák segítségével.

Esküvő története - Esküvői gyűrűkHa sikerrel jártunk és megtaláltuk életünk nagy szerelmét, a következő lépés, hogy eljegyezzük egymást. Sok országban ezt az ígéretet egy gyűrű megvásárlása hitelesíti, amely azt hirdeti mindenki számára, hogy létrejött egy szövetség. Az ujjon viselt gyűrű ősidők óta tradicionális szimbólum a férfi és nő közötti szövetség megkötésének. Magyarországon a XVIII században még a jegyajándék, jegykendők voltak az elterjedtek az elköteleződés szimbólumaként, Ezután viszont már a gyűrűk vették át a főszerepet. A jegygyűrű viselése tehát már a házasságkötés előtt a házasságra való elígérkezés jele.

 

 

Amikor az eljegyzést bejelentik, a rokonok nekilátnak az ajándékvásárlásnak, mindenki a menyegzőre készül. A menyasszony legfontosabb feladata, a megfelelő menyasszonyi ruha kiválasztása. A fehér menyasszonyi ruha az 1800- as évek közepe felé kezdte meg a hódító útját, előtte zöld, piros és fekete színben is viselt volt. Napjainkban a keleti kultúrák még mindig a piros színt részesítik előnyben, az esküvői ruha színének.

A jobb módúak kifejezetten erre az alkalomra varrattak ruhát maguknak, míg a szegényebb sorban lévők vagy a legjobb ruhájukat vették fel, vagy kölcsönzőből szerezték be a nagy napra a gyönyörű menyasszonyi ruhájukat. A Júlia Esküvői Ruhaszalonban akár megvételre, akár kölcsönzésre is lehetőséget biztosít, hogy a nagy napon mindenki a számára legtökéletesebb megoldást választhassa.

A házasságkötés egy nyilvános ígérettétel. A nagy nap elérkeztével a házasulandó felek két tanú jelenlétében kimondják a boldogító igent és legálissá válik kettejük között az addigi szóbeli szerződés.

Vallástól és kultúrától függetlenül, minden esküvőben van valami közös. A menyasszony például sosem érkezik fedetlen fővel. A fátyol van ahol a rontástól védte a menyasszonyt, van ahol a férj elől rejti el a menyasszony arcát, míg a szertartás el nem végeztetett.

A zsidó szertartásoknak megfelelően a vőlegény a szertartás megkezdése előtt felemeli a fátylat, hogy meggyőződjék, valóban kedvese áll mellette.

A hinduknál a szertartás több  napig tart. A szertartás vezetője összeköti a házasulandók kezét és azt szenteltvízzel locsolják meg. Ezután a fiatalok rizsáldozatot mutatnak be a termékenység oltárán.

Cigány lakodalomban a  jegyesek sebet ejtenek ujjaikon, és hagyják, hogy vérük egyesüljön, ezután kezüket egy selyemkendővel egymáshoz kötik.

Kínában ma sem  ritka a csoportos esküvő, melynek hátterében általában gazdasági megfontolások állnak.

A modern életkörülmények azonban a világon mindenütt megváltoztatják a házasságot és a hozzá kapcsolódó szokásokat. A világ például mára olyan kicsi lett, hogy általánossá vált a különböző nemzetiségű, kultúrájú és hátterű párok frigye.

Az élet felgyorsulásával pedig Amerikában már hétköznapos jelenséggé vált az autós házasság. Reggel kilenctől este tízig átlagosan félóránként kerül sor egy esküvőre. A szolgáltatásba beletartozik a friss virágcsokor, a szabadon választható kísérőzene, még a ruhakölcsönzés is.

Esküvő története napjainkig.